Minggu, 08 November 2015

Adakah Anda Bersedia Untuk Satu Mesyuarat Al-Anon

Adakah Anda Bersedia Untuk Satu Mesyuarat Al-Anon

Apakah mesyuarat Al-Anon dan apa yang berlaku di dalam satu? Pertama sekali, Al-Anon adalah program Dua Belas Langkah bagi mereka yang berkaitan dengan atau yang berkawan peminum masalah dan pendirian anda. Jika seseorang mempunyai satu tersayang yang bergantung kepada alkohol, anda kemungkinan besar mengalami gaya hidup yang keras dan mempunyai pelbagai tindak balas emosi.

Fokus utama mesyuarat ini ialah bagaimana untuk menangani dan pulih daripada kesan saudara atau ketagihan alkohol kawan. Semasa mesyuarat ini, apa-apa kebimbangan mengenai saudara ahli atau minum kawan dibincangkan, dan penggunaan jenis ini prinsip ini juga ditangani sama ada melalui perbincangan dan juga melalui sasteranya. Terdapat juga mesyuarat untuk kumpulan remaja di Alateen yang memberi tumpuan kepada kesan ke atas remaja dan bagaimana untuk menghadapi seseorang yang minum atau berjalan-jalan dengan masalah alkohol

Mesyuarat ini dijadualkan. Mereka biasanya disenaraikan setiap kawasan atau daerah, dan jadual mesyuarat dalam talian yang digelar sebagai sama ada "terbuka" atau "tertutup." Mesyuarat "Open" adalah bagi mereka yang berminat dalam perjanjian ini, seperti yang pertama kali. Jenis "tertutup" mesyuarat ini adalah untuk ahli-ahlinya dan juga individu yang telah dapat mengenal pasti bahawa minum rakan saudara atau yang telah memberi kesan kepada mereka dengan ketara. (A cawangan mesyuarat ini dikenali sebagai mesyuarat Alateen ditutup kepada orang dewasa. Ini adalah supaya ahli keluarga yang lebih muda boleh mengadakan mesyuarat mereka sendiri bersama-sama dengan satu atau dua dewasa Alateen Kumpulan Penaja yang boleh berdiri untuk menawarkan nasihat dan bimbingan.)

Pertimbangkan menghadiri jika anda telah lama terjejas oleh alkohol atau masih terjejas. Anda juga mungkin sekitar seseorang yang terus percaya kedua-dua alkohol dan dadah.
Ini boleh membuat kehidupan di rumah yang sangat sukar. Ada yang merasa sepanjang masa seperti mereka berjalan di atas kulit telur. Terdapat juga boleh menjadi ketakutan yang jika seseorang itu sedar bahawa mereka boleh berulang. Semua ini adalah sangat berguna untuk memproses dalam jenis ini mesyuarat.

Pendatang baru disuruh untuk menghadiri mesyuarat Al-Anon atau Alateen berbeza sehingga mereka mencari kumpulan yang sesuai dengan dinamik mereka dan menghubungkan dengan ciri-ciri mereka. Terdapat pelbagai kumpulan dan anda mungkin merasa anda menyambung lebih baik dengan satu komposisi berbanding lain. Walau bagaimanapun, ingat bahawa mungkin ada orang yang berbeza yang menghadiri sesi akan datang dalam satu-satu kumpulan. Ia juga adalah semula jadi untuk merasa sedikit tentatif atau diberi milik pada mulanya. Ramai orang tidak pernah bermimpi mereka akan menghadiri satu mesyuarat.

Jenis Tempatan mesyuarat ini diadakan di seluruh Amerika Syarikat dan Kanada, dan maklumat lanjut boleh didapati di laman web utamanya. Jika anda masih ingin tahu dan bertanya "apakah mesyuarat Al-Anon dan apa yang mereka boleh lakukan untuk saya," melakukan penyelidikan anda dan mencari kumpulan yang boleh membantu anda mencari jawapan yang anda perlukan. Kemungkinan anda memerlukan sokongan jika anda mempunyai Peminum dalam hidup anda. Terdapat banyak emotionss campuran yang timbul antara kasih sayang kepada kemarahan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar