Minggu, 08 November 2015

Pundi hempedu Diet - Mencegah Pembentukan Batu Pundi hempedu

Pundi hempedu Diet - Mencegah Pembentukan Batu Pundi hempedu

Pundi hempedu adalah organ kecil yang merupakan sebahagian daripada proses pengeluaran hempedu dan ia membantu dalam pencernaan makanan yang mengandungi lemak. Bile dirembeskan di dalam hati dan ia dihantar ke usus untuk pencernaan makanan. Batu karang hempedu kebanyakannya terdiri daripada kolesterol dan ia menghalang peredaran hempedu yang menyebabkan sakit di bahagian abdomen, sakit di dada dan senak. Jika langkah berjaga-jaga tidak diambil batu pundi hempedu boleh menyebabkan keradangan dan jangkitan yang boleh merosakkan pundi hempedu secara kekal. Di AS setengah juta menjalani Cholecystectomy - proses pembuangan pundi hempedu setiap tahun dan banyak mengalami cholecystitis - keadaan di mana pundi hempedu meradang. Cholecystitis adalah perkara biasa di kalangan wanita hamil dan kadang-kadang ia berlaku apabila seseorang cuba untuk menurunkan berat badan.

Diet pundi hempedu adalah penting untuk mencegah pembentukan batu pundi hempedu. Oleh kerana batu-batu yang kebanyakannya terdiri daripada kolesterol, ia adalah dinasihatkan untuk mengambil diet rendah kolesterol. Orang yang mengalami obesiti perlu mengurangkan pengambilan makanan yang kaya dengan lemak tetapi tidak harus cuba untuk menurunkan berat badan dalam masa yang singkat.

Diet disyorkan untuk kesihatan pundi hempedu adalah diet yang mengandungi jumlah yang baik daripada serat seperti buah-buahan segar dan sayur-sayuran. Diet serat yang tinggi membantu dalam mengurangkan daripada proses pembuangan air besar. Ia termasuk bijirin penuh seperti beras perang atau bijirin. Kacang, daging tanpa lemak dan ayam boleh diambil. Satu jumlah yang tinggi Omega 3 perlu diambil.

Barangan makanan yang perlu dielakkan / termasuk dalam diet adalah

1. Susu, ais krim, kacang, telur dan lemak tepu harus dielakkan. Produk tenusu yang kaya dengan lemak harus dielakkan dan susu lemak bukan atau keju boleh diambil.

2. Penggunaan yang kerap mentega, ais krim dan keju harus dielakkan dan diproses makanan yang mengandungi minyak atau lemak seperti biskut lemak yang tinggi, diproses kek, donat, kuih dan biskut tidak perlu dimasukkan dalam diet.

Gula 3. Penggunaan gula halus harus reduced.Refined kebanyakannya ditemui dalam minuman ringan dan minuman yang dibungkus tertentu.

4. Elakkan makanan ringan dan berminyak barangan digoreng.

5. grapefruits, oren dan ayam harus dielakkan.

Orang yang menjalani proses Cholecystectomy perlu mengurangkan pengambilan lemak kerana lemak berlebihan boleh menyebabkan kembung dan cirit-birit. Jika seseorang mengambil lemak, air diserap oleh badan untuk pencernaan lemak dan bakteria dalam usus menghasilkan gas kerana ia menghadamkan lemak yang menyebabkan kembung. Seseorang itu perlu makan daging tanpa lemak dan kurang lemak. Ikan bakar atau sup dihidangkan dengan krim tidak boleh diambil. Hadkan penggunaan minyak sehari.

Toleransi untuk bahan makanan pelbagai pilihan dari seorang ke seorang yang lain. Oleh itu, carta diet harus berdasarkan tahap toleransi individu. Produk makanan yang dianggap sebagai sukar untuk dihadam adalah roti gandum, kacang, biji benih, bijirin, sayur-sayuran panggang, kubis seperti brokoli, kubis bunga, Brussels bercambah dan lain-lain Makanan pedas mempunyai lada merah ditaburi atau hitam lada serbuk boleh menimbulkan rasa ketidakselesaan dan ia harus dielakkan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar