Minggu, 08 November 2015

Rawatan Asli Alzheimer

Rawatan Asli Alzheimer

Penyakit Alzheimer (AD) adalah gangguan neurodegenerative yang secara klinikal menyatakan dirinya sebagai kemerosotan mental progresif, hilang ingatan dan fungsi kognitif. Gejala Alzheimer akhirnya membawa kepada ketidakupayaan individu untuk menjalankan aktiviti-aktiviti harian kehidupan. Untuk benar-benar menentukan Alzheimer, atau menerima diagnosis tepat, ini hanya boleh dibuat dengan biopsi bedah siasat otak, yang menunjukkan atrofi, plak nyanyuk dan kusut neurofibrillary. 50-60% daripada semua kes demensia, dalam kedua-dua tempoh yang nyanyuk dan presenile, adalah hasil daripada penyakit Alzheimer. Genetik melakukan memainkan peranan penting dalam menentukan kecenderungan kepada penyakit Alzheimer dan jangka hayat Alzheimer, bagaimanapun, faktor persekitaran juga memainkan peranan penting. Kecederaan trauma kepala, pendedahan kepada toksin saraf daripada sumber-sumber alam sekitar, pendedahan kronik kepada aluminium dan / atau silikon, dan kerosakan radikal bebas semuanya telah dikaitkan sebagai faktor penyebab gejala Alzheimer. Sama seperti di lain-lain penyakit degeneratif kronik, terdapat bukti yang menunjukkan bahawa peningkatan kerosakan oksidatif memainkan peranan penting dalam patofisiologi penyakit Alzheimer. Terapi yang direka untuk menyokong mekanisme antioksidan boleh agak bermanfaat dalam pencegahan penyakit Alzheimer serta meningkatkan jangka hayat Alzheimer. Dos yang tinggi C vitamin dan E boleh mencegah kerosakan oksidatif lagi otak. Dos yang tinggi diperlukan kerana ia adalah lebih sukar untuk meningkatkan tahap antioksidan dalam tisu otak berbanding dengan organ-organ badan yang lain.

Satu lagi rawatan semula jadi Alzheimer adalah thiamin. Thiamin khusus meniru asetilkolina neurotransmitter penting, yang terlibat dalam ingatan. Thiamin telah ditunjukkan untuk meniru dan memberi kekuasaan kesan asetilkolina di dalam otak, dan telah menunjukkan hasil klinikal positif dalam meningkatkan fungsi mental dalam penyakit Alzheimer dan fungsi mental yang berkaitan dengan usia terjejas.

Pesakit yang telah didapati kekurangan vitamin B12 atau asid folik, atau yang telah dinaikkan paras homocysteine, diberi vitamin B12 dan penambahbaikan klinikal yang ketara dalam ingatan dan fungsi kognitif diperhatikan. Dalam kajian lain, tambahan melalui B12 membuktikan ada manfaat yang amat besar dalam menterbalikkan fungsi mental terjejas dan melanjutkan Alzheimer jangka hayat. Ia harus diperhatikan bahawa thiamin dan B12 perlu diambil dalam formula B kompleks, Alzheimer mungkin disebabkan pengambilan kronik nutrien yang penting dan utama di kalangan nutrien ini adalah vitamin B.

Satu lagi rawatan semula jadi Alzheimer adalah zink. Dementia, akibat kekurangan zink jangka panjang, boleh mewakili kesan melata jangka panjang DNA pengendalian enzim kesilapan yang sering berlaku atau tidak berkesan dalam sel-sel saraf. Kekurangan zink boleh membawa kepada kemusnahan sel-sel saraf dan pembentukan kusut neurofibrillary dan plak. Di samping itu, penambahan dengan phosphatidylserine dan L-acetylcarnitine telah menunjukkan peningkatan yang ketara dalam pesakit yang menghidap penyakit Alzheimer.

Kedua-dua makanan tambahan yang lalu bagi rawatan semulajadi Alzheimer adalah DHEA (Dehydroepiandrosterone) dan Ginkgo biloba. Sebagai tahap DHEA menurun secara mendadak dengan usia, tahap rendah DHEA dalam otak dianggap menyumbang kepada gejala Alzheimer banyak termasuk fungsi mental terjejas. Suplemen DHEA telah menunjukkan dalam banyak kajian untuk meningkatkan memori, meningkatkan fungsi kognitif dan melanjutkan Alzheimer jangka hayat. Ginkgo biloba telah ditunjukkan untuk meningkatkan keupayaan fungsi otak dan menormalkan reseptor acetylcholine dalam hippocampus, untuk meningkatkan penghantaran cholinergic dan menangani banyak daripada gejala-gejala lain Alzheimer utama. Ginkgo membantu mengakaskan atau melambatkan kemerosotan mental di peringkat awal Alzheimer, dan boleh membantu anda atau orang yang anda sayangi untuk mengekalkan kehidupan yang normal dan mengelakkan rumah penjagaan.

Apa rawatan yang anda memutuskan untuk menggunakan, sama ada konvensional atau semula jadi, mereka akan memberikan manfaat yang besar dan membantu Alzheimer jangka hayat jika bermula pada tanda-tanda awal gejala Alzheimer.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar