Minggu, 08 November 2015

Kebaikan Akhbar Teknik Aktif

Kebaikan Akhbar Teknik Aktif

ART atau teknik pelepasan aktif adalah satu bentuk terapi urut yang berurusan dengan masalah tisu lembut yang mengakibatkan banyak pelbagai sakit otot di seluruh badan pesakit. Ia biasanya digunakan pada atlet dan orang yang aktif kerana mereka lebih terdedah kepada isu-isu tisu lembut daripada individu kurang aktif.

Walaupun ini jenis urut terapeutik menggunakan beberapa kaedah yang biasa sebatan urut dan teknik, ia membezakan dirinya selain daripada terapi lain kerana ia menggunakan gerakan dan koordinasi dari pesakit. Berbeza dengan kebanyakan jenis konvensional terapi urut di mana pesakit itu terletak atau duduk semasa sepanjang tempoh sesi urut, ART atau teknik pelepasan aktif bergantung kepada pergerakan pesakit dalam meningkatkan keadaan otot dengan perlahan-lahan bekerja pada otot yang berbeza kumpulan dalam tubuh manusia. Ia adalah sama dengan yoga pasif walaupun ini jenis teknik hanya bergerak dan kedudukan badan pesakit untuk akses yang lebih baik untuk melepaskan ketegangan otot dan penyembuhan kawasan cedera badan.

Ini jenis urut terapeutik telah dibangunkan oleh P. Michael Leahy. Sebagai chiropractor, dia melihat keperluan untuk terapi urut yang baik yang boleh menangani dan membetulkan kecederaan yang disebabkan pada tisu lembut pesakitnya. Teknik pelepasan aktif telah berjaya dibangunkan dan diamalkan pada pesakit beliau dan peratusan hasil memuaskan kadar kejayaan 90 peratus dalam merawat pesakit dengan teknik rawatan semula jadi ini telah dicapai.

Ahli terapi urut kerja-kerja di pelbagai tempat dalam setiap kumpulan otot untuk membetulkan dan meningkatkan setiap isu dalam badan pesakit. Sama dengan akutekanan, perkara utama yang berbeza dalam badan memberi tumpuan semasa terapi di mana pesakit sebahagiannya berpakaian. 500 protokol yang berbeza digunakan pada badan pesakit untuk merawat hampir semua jenis masalah fizikal akibat kecederaan tisu lembut atau sakit otot. Teknik ini yang menangani kes seperti urut sukan, adalah popular dalam merawat keadaan akut dan kronik itulah sebabnya kebanyakan atlet menambahnya pada rawatan perubatan biasa mereka.

Seperti mana-mana jenis lain terapi urut, sebahagian besar manfaat yang diterima oleh pesakit yang betul selepas sesi urut atau selepas beberapa siri terapi. Seluruh badan dan minda bersantai adalah salah satu manfaat yang paling biasa mana-mana pesakit boleh mendapatkan daripada teknik pelepasan aktif. Kerja-kerja ahli terapi urut dan gerakan dengan teknik tangan yang berbeza bersama-sama dengan pergerakan badan pesakit pada kedudukan yang berbeza. Sebagai ahli terapi berfungsi pada kumpulan otot yang berbeza yang mengandungi lapisan pelbagai otot, setiap otot melonggarkan dan siaran ketegangan yang memberikan badan keadaan yang lebih baik kerana ia membebaskan tekanan dan melegakan sakit otot kronik.

Walaupun jika anda tidak jenis yang aktif seorang, kesan yang santai dan tenaga dan manfaat jenis ini terapi urut pastinya mesti cuba untuk anda. Anda mungkin tidak atlet atau individu yang aktif tetapi anda pasti mempunyai isu-isu sakit otot yang perlu dirawat dan lega.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar