Minggu, 08 November 2015

Mulakan Hari Ini dan Ambil Penjaga Hidup Anda

Mulakan Hari Ini dan Ambil Penjaga Hidup Anda

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini rakyat Amerika telah dicuci otak oleh media dan farmaseutikal syarikat-syarikat untuk mempercayai tanda-tanda yang biasa dan mengambil ubat-ubatan farmaseutikal dengan kesan sampingan yang berbilang atau kematian adalah bahagian biasa dalam kehidupan seharian. Orang ramai telah membawa kepada percaya bahawa mereka tidak boleh atau tidak perlu menjaga diri mereka sendiri dan perlu berjumpa dengan doktor perubatan untuk setiap masalah kecil yang mereka alami dan meminta ubat yang diiklankan di televisyen untuk menjaga masalah mereka. Kepercayaan ini bermula pada awal hingga pertengahan 1900-an apabila penyakit seperti polio dan batuk kering adalah biasa. Ahli-ahli sains merumuskan ubat-ubatan farmaseutikal yang mereka membawa orang untuk percaya membawa penyakit-penyakit ini terkawal. Doktor (allopathic) adalah satu-satunya yang boleh menetapkan ubat-ubatan ini (memang begitu diberi potensi berbahaya kesan sampingan). Ini membawa kepada orang menjadi bergantung kepada doktor untuk menyelesaikan semua isu-isu kesihatan, maupun masalah mudah, mewujudkan pergantungan yang lebih besar pada ubat-ubatan farmaseutikal.

Dalam 400 SM Hippocrates berkata, "Biarkan makanan menjadi ubat dan ubat menjadi makananmu." Thomas Edison, pencipta dan berwawasan, berkata, "Doktor masa depan akan memberikan ubat tidak, tetapi akan menarik minat pesakit dalam penjagaan rangka manusia dan pemakanan, dan punca-punca penyakit."

Dalam dunia hari ini, doktor perubatan tidak mempunyai masa atau pengetahuan untuk mengajar tentang pemakanan atau cara-cara untuk mengekalkan badan yang sihat. Latihan kebanyakan doktor perubatan menerima jarang termasuk kandungan nutrisi makanan, cara makan cara sihat atau untuk menggabungkan makanan untuk mendapatkan pemakanan yang terbaik, apatah lagi faedah makanan tambahan herba. Majoriti doktor perubatan bergantung kepada penggunaan farmaseutikal untuk merawat gejala dan penyakit, tidak menggunakan herba dan makanan tambahan untuk menyokong badan secara semula jadi.

Tanggungjawab bagi kesihatan kita adalah milik kita dan kita semata-mata. Meletakkan beban tanggungjawab untuk kesihatan seharian kita sepenuhnya kepada pembekal penjagaan kesihatan kita mewujudkan kitaran pergantungan. Penyelesaian yang lebih baik untuk isu-isu kesihatan yang terdapat dalam pendekatan pencegahan peribadi yang seimbang untuk kesejahteraan. Sebaik sahaja anda sedar bahawa anda boleh belajar bagaimana untuk menjaga tubuh anda sendiri, anda akan dibebaskan dari pergantungan kepada orang lain bagi jawapan.

Apabila anda mendapat luka di jari anda, ia tidak pembalut yang menyembuhkan luka - ia adalah badan anda. Kadang-kadang badan kita memerlukan bantuan tambahan, tetapi secara umum, jika anda secara konsisten memberi badan anda nutrisi yang diperlukan, ia akan dapat menjaga dirinya.

Salah satu perkara yang paling penting untuk diingat adalah untuk mendengar badan anda dan apa yang ia memberitahu anda. Apabila anda mengalami gejala, ia adalah hasil daripada badan yang memberitahu anda bahawa sesuatu yang tidak kena dan anda perlu untuk membuat perubahan. Vince Lombardi berkata, "Kecemerlangan dicapai dalam penguasaan asas-asas." Memberi tumpuan kepada asas-asas kesihatan yang baik dan dari masa ke masa kemahiran mendengar anda akan bertambah baik. Seperti yang anda mendapatkan kembali kesihatan, kemahiran komunikasi anda dengan badan anda akan menjadi lebih berkesan.

Daripada memikirkan produk yang berkualiti dan pendidikan sebagai perbelanjaan, berpendapat bahawa ini adalah pelaburan dalam kesihatan anda. Setiap dolar yang dibelanjakan kini boleh menjimatkan beribu-ribu dalam kerja-kerja yang tidak dijawab, ubat-ubatan, lawatan doktor, operasi, kerja makmal dan ujian, apatah lagi kesakitan dan penderitaan. Cari seseorang yang terlatih dalam pemakanan dan kesihatan semula jadi dan mula belajar bagaimana untuk menjaga badan anda hari ini.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar