Minggu, 08 November 2015

Mengembalikan Baki Dengan Rawatan Herba

Mengembalikan Baki Dengan Rawatan Herba

Melampaui seperti salah kerana tidak menepati, seorang lelaki yang bijak pernah berkata. Orang yang bijak sepanjang zaman dari seluruh bumi telah memuji kebaikan-kira dan sederhana, dan ia tidak sukar untuk memahami keperluan keseimbangan dalam tindakan dan kebebasan yang membawa. Sama seperti berdiri, berjalan, atau menunggang basikal, semua kehidupan memerlukan keseimbangan, tanpa yang kita sering tidak berdaya untuk bergerak, perbuatan, dan menikmati apa yang hidup ini boleh tawarkan. Ayurveda merupakan sains kehidupan yang berteraskan prinsip ini, baki yang membawa kebebasan kesihatan dan beruang kesihatan.

Sama ada ia menjadi kebebasan dari penyakit tubuh badan dan rasa tidak selesa, atau kebebasan dari kemurungan dan kebimbangan, kebebasan ini adalah alam yang hidup benar dan lengkap, dan didapati dalam gaya hidup yang sihat dan seimbang. Ini mungkin cukup mudah untuk mengatakan, tetapi sering lebih sukar untuk mencapai, terutamanya bagi badan, yang sering beroperasi dengan cara yang misteri dan salah faham. Jadi, bagaimana seseorang dapat mengembalikan keseimbangan kepada badan?

Ayurveda yang berasaskan prinsip lain, bahawa semua adalah satu. Segala-galanya dan semua orang adalah merupakan sebahagian daripada seluruh kewujudan, dan segala sesuatu yang berkongsi sifat asas dengan seluruh kewujudan. Sifat asas biasa mula-mula dinyatakan dalam Five Great Elements, Eter (ruang), Air, Api, Air, dan Bumi. Tiap-tiap orang, setiap tumbuhan, haiwan, batu dan spec debu ruang ditubuhkan oleh beberapa gabungan dan pertubuhan tertentu elemen-elemen asas. Perubahan dalam penubuhan sesuatu adalah ungkapan perubahan dalam nisbah dan organisasi elemen-elemen ini dalam perkara itu. Begitu juga dengan badan manusia, perubahan dalam perlembagaan perubahan dalam bahagian dan organisasi elemen-elemen ini. Ia adalah dari fakta ini bahawa tindakan perubatan Ayurveda untuk mengembalikan keseimbangan kepada badan.

Rawatan Ayurveda boleh mengambil bentuk yang luas dan varian sebagai kehidupan membolehkan, tetapi sains pusat rawatan dalam perubatan Ayurveda memberi tumpuan kepada penggunaan herba untuk penyembuhan secara halus menjejaskan perlembagaan badan dan bergerak ke arah sebuah negara yang seimbang. Herba Ayurveda difahami melalui rasa, tenaga dan kesan selepas pencernaan. Kualiti ini adalah hasil daripada gabungan unsur-unsur asas, dan melalui mereka kita dapat mengetahui bagaimana herba akan memberi kesan kepada badan. Herba Ayurveda mempunyai satu atau lebih daripada enam rasa, dan ini rasa bahagian kualiti yang asas dengan elemen-elemen asas.

Tindakan Yarrow adalah contoh yang baik bagaimana sifat-sifat unsur herba bekerja untuk membawa keseimbangan di dalam badan. Yarrow mempunyai rasa pedas. Rasa pedas panas, kering, dan cahaya. Kebakaran juga mempunyai sifat-sifat ini, dan rasa pedas meningkatkan prinsip api di dalam badan. Yarrow, bagaimanapun, menanggung kombinasi yang luar biasa satu rasa yang pedas dan tenaga penyejukan. oleh itu ia juga berfungsi untuk meningkatkan prinsip udara dan eter dalam badan, yang juga sejuk. Ini telah menjadikan tumbuhan saka herba ayurveda yang besar untuk rawatan demam.

Demam adalah hasil daripada prinsip dalaman api bergerak dari tengah ke permukaan badan, menyebabkan kedua-dua tahap yang tidak sihat haba badan dan kekurangan selera makan, kerana ia adalah api dalaman yang menghadamkan makanan. Yarrow dengan rasa pedas dan kesan menyalakan api dalaman tetapi pada masa yang sama menyejukkan badan dengan tenaga yang sejuk, dengan itu kedua-dua mengurangkan kesan demam, dan menghapuskan puncanya. Melalui apa-apa proses keseimbangan dipulihkan kepada badan.

Rawatan ayurvedic direka untuk bekerja dengan cara yang sedemikian. Ketidakseimbangan dalam badan adalah hasil daripada kedua-dua berlebihan dalam satu hal dan kekurangan menghubungkaitkan di negara lain. Melalui gabungan herba dan anupanas ayurveda, atau kenderaan, rawatan yang boleh merawat punca kepada ketidakseimbangan dan gejala serentak. Rawatan Ayurveda menggunakan kepelbagaian luas penyembuhan herba dunia menyediakan untuk menjadikan gabungan yang paling sesuai untuk setiap keadaan dan setiap.

Dunia, banyak dengan adab tumbuh-tumbuhan yang mengandungi jenis terkira kualiti penyembuhan, dan walaupun terdapat banyak herba ayurveda, masih banyak lagi yang perlu dipelajari dan ditemui kira-kira apa yang dunia ini boleh tawarkan. Dengan masa dan perhatian pemahaman kita tentang herba Ayurveda akan berkembang lebih menyeluruh dan memberi rawatan Ayurveda lebih mampu untuk membawa keseimbangan kepada kehidupan manusia dan dunia. Walau bagaimanapun, mengenali herba adalah proses yang perlahan dan berhati-hati, kerana mereka perlu dihormati. Kita mesti mencari kesabaran dan keseimbangan dalam segala-galanya untuk menanggung buah kesihatan. Sebab sama seperti pepatah Hindu lama memberi amaran, walaupun madu adalah racun jika diambil secara berlebihan ..

Tidak ada komentar:

Posting Komentar