Minggu, 08 November 2015

Iridology And The Five Senses

Iridology And The Five Senses

Iridology dilihat oleh banyak pihak sebagai satu seni yang nyata. Ia telah digunakan di beberapa negara di Asia dan menjadi sebahagian daripada perubatan tradisional. Walau bagaimanapun, pada awal abad ke-20, medan mula dianggap sebagai sains. Ia ditakrifkan sebagai kajian iris dalam mata. Apabila diamalkan dengan betul, iridology berpotensi boleh membuat hidup anda lebih mudah dengan memberikan anda idea tentang masalah kesihatan anda tanpa melalui prosedur perubatan yang mahal.

Dalam iridology, mata manusia dianggap sebagai peta seluruh badan. Ada satu pepatah biasa yang mata manusia adalah "cermin kepada jiwa". Dalam iridology, mata betul-betul mencerminkan masalah kesihatan secara genetik atau fisiologi. Ia juga mengambil kira perkaitan yang dalam antara mata dan otak.

Lima deria yang terletak di zon otak iris, bertempat khusus dalam korteks serebrum. Ia mengawal penglihatan, pencium, pendengaran, sentuhan dan gustatory pancaindera biasa. Iridology dapat mengenal pasti sama ada orang yang menikmati keindahan dan kepenuhan hidup dalam bau, warna, bunyi, rasa dan bau.

Peliknya, ada beberapa masalah kesihatan yang berkaitan dengan keabnormalan dalam satu atau lebih daripada lima deria. Masalah biasa seperti buta, pekak dan lain-lain tidak termasuk dalam ini, walaupun iridology boleh memberitahu jika seseorang mengalami mana-mana. Ia berlaku dengan aktiviti tidak menimbulkan apa-apa deria. Apabila satu atau lebih daripada lima deria berada dalam keadaan memuncak, ia meningkatkan deria lain seperti dengan orang buta yang deria pendengaran dan sentuhan yang lebih kuat.

Iridology boleh memberitahu jika ada masalah dengan mana-mana lima deria melalui tanda-tanda yang berbeza seperti poket usus, serat refleksif atau luka-luka. Syarat-syarat tertentu deria juga boleh dengan mudah ditentukan betul-betul di iris.

Dengan mata, basuh mata adalah rawatan yang disyorkan yang paling biasa. Ia berfungsi sebagai perangsang, penyembuh dan pembekal nutrien. Timun, raspberry dan Bayberry adalah sangat baik untuk mata. Mullein Bawang putih jatuh adalah lebih baik untuk masalah dalam kekurangan pendengaran, keradangan, kesakitan atau pelepasan. Mullein berfungsi apabila diserap oleh kelenjar limfa.

Putih menandakan dalam iris menandakan masalah dalam hidung. Dalam kes ini, pengamal Iridology sering mengesyorkan vitamin C, meningkat teh pinggul dan bawang putih. Keupayaan untuk menyentuh dan merasa mempunyai sesuatu untuk dilakukan dengan penuh semangat, daya hidup dan aktiviti orang itu terhadap deria lain. Rawatan untuk memulihkan sensasi telah menjadi intensif. Mulut kering dan air liur yang berlebihan tanda-tanda masalah dalam lidah. Rawatan sistemik kemudiannya dikehendaki untuk merawat ini. Walaupun iridology boleh mengesan sama ada terdapat masalah yang sedang berlangsung di lima deria, ia masih tidak cukup menyeluruh untuk mencadangkan penyelesaian.

Rawatan utama kepada masalah dengan deria, berdasarkan iridology, adalah memberi tumpuan kepada pembersihan dan mengimbangi saluran eliminative dan yang paling lemah sistem badan utama. Pembersihan menghapuskan kerengsaan dan membuat lima deria lebih aktif. Vertebra serviks diselaraskan dan ini dipercayai untuk membebaskan dan mengaktifkan saraf untuk membawa impuls mereka dan bekerja lebih baik.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar